Leopoldo López

Ο Leopoldo López (Καράκας, 1971) είναι ένας ακτιβιστής, πολιτικός ο οποίος συνελήφθη μετά τις διαμαρτυρίες τού 2014 εναντίον του Nicolás Maduro. Στις διαμαρτυρίες πέθαναν 43 και τραυματίστηκαν περίπου 600 άτομα. Ο López  ζητά ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη για τους κατοίκους της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με το δικηγόρου του Νέλσον Μαντέλα, θα μπορούσαme να πούμε ότι είναι ένας νέος Μαντέλα που πολεμά για το αυτονόητο.

Ο ίδιος ο López, την ημέρα που παραδόθηκε, είπε ότι αν η σύλληψή του βοηθήσει στο να ξυπνήσει η Βενεζουέλα, τότε η φυλάκισή του αξίζει τον κόπο. Επίσης είπε ότι είχε την ευκαρία να διαφύγει στο εξωτερικό, όμως δεν ήθελε να το κάνει, παρόλο που θεωρεί τη δικαιοσύνη της χώρας του διεφθαρμένη.

Πριν λίγες μέρες βγήκε η δικαστική απόφαση που τον καταδικάζει σε φυλάκιση 13 χρόνων. Η απόφαση έχει θεωρηθεί από όλους η πιο αυστηρή που θα μπορούσε να υπάρχει για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Ακολουθεί το άρθρο της El País

Η Δικαιοσύνη της Βενεζουέλας καταδικάζει σε 13 χρόνια φυλάκιση το Leopoldo López

Ο Leopoldo López, ένας από τους βασικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, φυλακισμένος από το Φεβρουάριο του 2014, καταδικάστηκε αυτή την Πέμπτη σε 13 χρόνια, 9 μήνες, 7 μέρες και 12 ώρες φυλάκιση, που θα εκπληρώσει στη στρατιωτική φυλακή του Ramo Verde, στο σωφρονιστικό κέντρο που κοιμάται εδώ και 18 μήνες. Η δικαστής Susana Barrientos τον θεωρεί υπαίτιο για συμμετοχή και υποκίνηση των διαδηλώσεων του 2014, που προκάλεσαν το θάνατο σε 43 άτομα και τραυμάτισαν εκατοντάδες άλλα.

Μόλις έμαθε την καταδίκη, ο López ζήτησε από τη γυναίκα του, τη Lilian Tintori, να μεταφέρει ένα μήνυμα σε όλους τους οπαδούς του: ‘Διατηρήστε την ηρεμία’, παρακάλεσε η Tintori στους λίγο πάνω από 200 οπαδούς του Voluntad Popular που μέχρι τα μεσάνυχτα ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Bolívar του δήμου Chacao, του οποίου ήταν δήμαρχος ο López. Οι οπαδοί του σχηματισμού που ηγείται ο κρατούμενος πολιτικός, και κατ’ επέκταση όλοι οι αντίθετοι με την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχουν συγκληθεί αυτή την Παρασκευή στην πλατεία José Martí στο Caracas, στην οποία συνελήφθη ο López στις 18 Φεβρουάριου του 2014. η οικογένεια του αρχηγού της αντιπολίτευσης θα διαβάσει ένα γράμμα του πολιτικού στο οποία ο López συλλογίζεται το δρόμο που, θεωρεί, ότι πρέπει να ακολουθήσουν οι πιστοί του από δω και πέρα.

Κατά τη διάρκεια της τελικής ακροαματικής διαδικασίας που έχει παραταθεί για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ο López, που προσήλθε στην τελευταία συνεδρίαση ντυμένος με κουστούμι και γραβάτα, όπως έκανε μόνο την περασμένη βδομάδα, όταν περίμενε για πρώτη φορά την καταδίκη, προσπάθησε να διαλύσει τη θέση της Εισαγγελίας. Ο αρχηγός του Voluntad Popular εκμεταλλεύτηκε τις τρεις ώρες που διέθετε για να απαντήσει στα επιχειρήματα της Εισαγγελίας, που τον κατηγορούσε για δημόσια υποκίνηση, παράνομη συναναστροφή και πρόκληση βλάβης και εμπρησμού.

Σύμφωνα με διάφορους μάρτυρες παρόντες στην ακρόαση, η πιο συγκινητική στιγμή της επέμβασης του López έφτασε στο τέλος, όταν είπε στο δικαστή τι θα έκανε μόλις μάθαινε την καταδίκη. Διάφορες μαρτυρίες συμπίπτουν στο ότι είπε περίπου: ‘Αν με αφήσετε ελεύθερο, θα πάω στα γενέθλια της κόρης μου της Manuela, θα ξαναπαντρευτώ τη γυναίκα μου και θα βγω να διασχίσω τη Βενεζουέλα. Αν με καταδικάσετε, θα βγω με το κεφάλι ψηλά. Εσείς θα φοβηθείτε περισσότερο που θα γράψετε αυτή την καταδίκη από εμένα που θα τη λάβω’.

Η καταδίκη, στην οποία θα κάνει προσφυγή η υπεράσπιση του López, είναι μια από τις πιο σκληρές που εξεταζόντουσαν πριν από την τελική ακροαματική διαδικασία και επαληθεύει τη μακριά διαδικασία της φθοράς της δικαιοσύνης στη χώρα της Βενεζουέλας. Μερικά από τα μέλη της Κυβέρνησης, που ασκεί έλεγχο στη Δικαστική Εξουσία, γιόρτασαν την ετυμηγορία: ‘Υπάρχει δικαιοσύνη και φθηνά την πλήρωσε το τέρας του Ramo Verde! 43 θύματα που ξεκουράζονται αιώνια εξαιτίας της φασιστικής  περιπέτειάς του!’, έγραψε στο twiter η María Iris Valera, υπουργός Σωφρονιστικών Θεμάτων.

Ενώ οι Κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής τήρησαν σιγήν ιχθύος μόλις έμαθαν την καταδίκη, οι Η.Π.Α. δεν καθυστέρησαν να διαψεύσουν την απόφαση. Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της υπαλλήλου για τα θέματα του Δυτικού ημισφαιρίου, της Roberta Jacobson, διαβεβαίωσε ότι ‘ανησυχεί’ για την καταδίκη του ηγέτη της αντιπολίτευσης. Η τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου εναντίον του Leopoldo López ήταν μια απόδειξη του ότι η Βενεζουέλα είναι μια χώρα πολωμένη όπου η λύσσα και το μίσος συνυπάρχουν σε μια μοιραία αρμονία.

Ολόκληρο το άρθρο

http://internacional.elpais.com/internacional/2015/09/10/actualidad/1441891200_087531.html#?id_externo_nwl=newsletter_diaria20150911m

Η επίσημη ιστοσελίδα του López

Inicio

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Leopoldo López

  1. Παράθεμα: Venezuela, Raúl Baduel y Leopoldo López | lambrou natasa

Σχολιάστε